Wist je dat Iedere Nederlander gemiddeld 1 keer in zijn leven te maken krijgt met rechtspraak? Om het conflict op te lossen kan je kan dan een beroep doen de rechter. Het is verstandig om hiervoor een professional zoals een jurist of een advocaat in te schakelen.
De rechtbank
Een rechtszaak begint meestal bij de rechtbank. Nederland beschikt over elf rechtbanken en deze behandelen zaken van verschillende rechtsgebieden in het over civiel recht, bestuursrecht en strafrecht. Specifieke zaken over het arbeidsrecht, huurrecht en zaken die gaan om een lager belang dan € 25.000,- worden behandeld door de kantonrechter.
Het gerechtshof
Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechtbank? Dan ga je naar het gerechtshof. Je gaat dan in hoger beroep. Nederland heeft vier gerechtshoven. De rechters bij het gerechtshof worden raadsheren genoemd. Deze raadsheren zullen opnieuw naar alle feiten van de zaak gaan kijken en zal opnieuw de zaak gaan beoordelen en uitspraak doen. Een uitspraak bij het gerechtshof heet een “arrest”.
Hoge raad
De hoge raad is de hoogste rechter in Nederland. De hoge raad kan besluiten dat een rechtszaak over moet omdat de lagere rechter (de rechtbank of het gerechtshof) bij een uitspraak het recht onjuist heeft toegepast en of de procedure op de onjuiste wijze is gevolgd. De hoge raad gaat dan ook niet meer kijken de feiten van de zaak. In vakjargon heet dit cassatierechtspraak.
Bijzondere rechtscolleges
Naast de hiervoor genoemde rechtscolleges zijn er ook nog een aantal bijzondere rechtscolleges zoals de Raad van State (de hoogste algemene bestuursrechter), het College van Beroep voor het bedrijfsleven en Centrale Raad van Beroep.
Het is verstandig om een jurist of advocaat in te schakelen wanneer je een geschil hebt. Deze kan je helpen bij het benaderen van het juiste rechtscollege. Wil je hier graag meer over weten of heb je een geschil? Ik bespreek het graag met je.