De belastingdienst in strijd met de hippische sector over belasting

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Hippisch recht en het belastingrecht staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Zo bleek ook maar weer in de zaak waarin het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak deed op 5 juli 2022. In deze zaak ging het om de eiser, een paardenliefhebber en springruiter die voorheen meedeed aan wedstrijden, die een paard kocht voor zijn de dochter. 

Van de pony’s naar de paarden 

De dochter van eiser had twee pony’s waarmee zij trainde bij een vereniging en meedeed aan wedstrijden. Toen de dochter 17 jaar was moest zij de overstap maken van de pony’s naar de paarden. Daarop besloot de eiser een vierjarig zadelmak paard te kopen voor haar. Er werd € 12.500,- betaald voor het paard en de pony’s werden ondertussen verkocht.

De dochter wilde het paard graag gaan trainen als springpaard om vervolgens mee te kunnen gaan doen aan wedstrijden. De dochter trainde eerst zelf met het paard bij de vereniging. Vanaf 2012 werd de dochter getraind door een professionele trainer. 

Eenmanszaak 

In 2009 is de dochter gestopt met haar sportopleiding en is zij een eenmanszaak gestart met als doel het berijden, stallen en trainen van paarden. Zij huurt daarvoor een aantal boxen in de stal van eiser. Ook het gekochte paard stond gestald in een box van eiser en eiser betaalde hiervoor het voer en andere kosten. De eiser betaalde geen vergoeding voor het trainen, verzorgen en stallen van het paard van de dochter. De dochter belaste daarentegen wel de kosten voor de gereden wedstrijden door aan de eiser. 

Biedingen voor het paard 

Vanaf 2011 ontving de eiser meerdere biedingen voor het paard. Eerst een bod van € 150.000,- en daarna werden er nog biedingen gedaan van € 450.000,- en € 750.000,-. Eiser is niet op deze biedingen ingegaan waarna de dochter nog diverse keren op wedstrijd is gegaan met het paard. In 2013 maakte zij zelfs haar internationale debuut en werd zij geselecteerd door bondscoach Rob Ehrens. Het paard raakte in 2014 geblesseerd. Maar, na herstel ontving eiser een bod van een Amerikaanse koper van € 1.300.000,-, waarvoor het paard vervolgens is verkocht. 

De belastingdienst 

De eiser deed belastingaangifte maar meldde hierbij niet het paard te hebben verkocht. De belastinginspecteur was echter van mening dat de verkoop van het paard zou mogen worden belast als de eiser bij de aanschaf van het paard de bedoeling had om daar geld mee te verdienen. De belastinginspecteur zei dat de oud-springruiter bewust een goed springpaard voor zijn dochter kocht. De wens om het paard steeds beter en succesvoller te maken ging hand in hand met de waardestijging.

De Rechtbank 

De Rechtbank was in eerste aanleg van mening dat de belastinginspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat de eiser op het moment van de aankoop van het paard heeft beoogd het paard met winst te verkopen. De eiser had immers op de zitting verklaard dat hij het paard enkel had gekocht voor de hobby van zijn dochter. Er was geen intentie het paard te verkopen. Verder vond de Rechtbank het van belang dat de eiser slechts twee pony’s in bezit had op moment van de aankoop van het paard. Hij handelde dus niet in paarden.

Hoger beroep 

De belastinginspecteur ging in hoger beroep bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden maar trok ook hier aan het kortste eind. Ook het Hof is van mening dat de eiser het paard enkel heeft gekocht voor de hobby van de dochter en niet met het doel om het paard met winst te verkopen. De uitspraak van de Rechtbank werd bekrachtigd. De vordering tot naheffing van de belastingdienst voor zowel het verkoopbedrag als het commissiebedrag werden van tafel geveegd. 

Vragen?

Vele juridische procedures gaan over de vraag of een paard privé of bedrijfsmatig is aangekocht. In de paardenwereld wordt vaak zaken gedaan op basis van handjeklap en goed vertrouwen

Heb je een vraag hierover, of heb je een vraag aan een specialist in het hippisch recht? Neem dan gerust contact met me op via info@LEIN-legal.nl of 0623891019.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten