Vorige week hebben inspecteurs van de Europese Commissie een inval gedaan bij Red Bull vanwege een onderzoek naar kartelvorming. De Oostenrijkse energiedrank maker zou ervan worden verdacht verboden prijsafspraken te hebben gemaakt met concurrenten. Dit is marktmanipulatie en op grond van Europese regels mag dit niet omdat het bedrijf dan misbruikt maakt van haar machtige positie op de energiedranken markt.
Red Bull vs de Europese Commissie
We kennen Red Bull niet alleen als eigenaar van het Formule 1 team maar Red Bull is ook de grootste en populairste energiedranken producent ter wereld. Red Bull had in 2022 zelfs een omzet van 9,7 miljard euro!
De Europese Commissie is in de EU de belangrijkste toezichthouder in mededingingszaken. Zij zou inspecties hebben gedaan bij Red Bull maar geeft wel aan dit onderzoek naar eventuele schendingen van de concurrentieregels niet willen zeggen dat het bedrijf daadwerkelijk schuldig is aan kartelvorming. Maar waarom mag dit niet?
Kartelvorming
Red Bull wordt ervan verdacht zich schuldig te maken aan kartelvorming en illegale prijsafspraken. Ook misbruik van de dominante marktpositie wordt onderzocht. Hier staan hoge boetes op omdat bedrijven op de Europese markt met elkaar moeten concurreren zodat consumenten uiteindelijk iets te kiezen hebben tegen een goede prijs.
Bij kartelvorming spreken bedrijven dus af dat zij niet met elkaar concurreren door bijvoorbeeld af te spreken hoeveel ze gaan produceren, de markt onderling verdelen af door opdrachten onderling te verdelen. Dit is ongunstig voor de concurrentie en daarmee voor de consument en de economische groei. Op kartelvorming staan dan ook zeer hoge boetes.
Het vervolg
Hoe lang het onderzoek naar Red Bull nog gaat duren is nog onduidelijk. Dit is afhankelijk van hoe ingewikkeld de zaak is. Red Bull verleent in ieder geval alle medewerking.
Wil je graag meer weten of op de hoogte worden gehouden hoe dit verdergaat? Neem dan gerust contact met me op!