Als je het afgelopen half jaar niets hebt gehoord over ChatGPT dan heb je wat mij betreft onder een steen geleefd. ChatGPT is een gratis chatbot die antwoorden geeft op al je vragen. De werking van deze chatbot is redelijk indrukwekkend. Hij geeft antwoord op een menselijke manier, kan brieven en verslagen schrijven en hij kan zelfs programmeren.
Miljoenen mensen hebben inmiddels gespeeld met ChatGPT. Duidelijk is dat ChatGPT een enorme stap is in de wereld van AI (Artificial Intelligence).
ChatGPT in de juridische sector
De vraag is of deze chatbot menselijk werk kan gaan vervangen. Juridisch werk in ieder geval niet als je het mij vraagt.
AI was vooralsnog voor veel mensen maar vaag maar door ChatGPT is AI een stuk dichterbij gekomen. Ook voor de juridische sector.
Zo werd er een vonnis geschreven door een rechter in Cartagena, Colombia, omdat een rechter van mening was dat AI de achterstanden bij de rechterlijke macht kon helpen wegwerken. Hier kwam echter veel commentaar op omdat menselijke betrokkenheid juist heel belangrijk is bij het wijzen van een vonnis.
Laatst vroeg ik ChatGPT twee keer een classificatie op te stellen voor een merk. ChatGPT beweert dit namelijk te kunnen. Hier rolde echter twee keer een andere classificatie uit.
Het grootste probleem voor de juridische sector is dat ChatGPT geen bronnen vermeld en niet beschikt over de meest actuele gegevens zoals toonaangevende recente uitspraken of belangrijke recente wetswijzigingen. ChatGPT beschikt namelijk niet over data van na 2021.
De risico’s van ChatGPT
Er kleven ook risico’s aan het gebruik van ChatGPT. Want wanneer je een tekst automatisch laat generen door de chatbot, wie heeft dan het auteursrecht? Of misschien maak je wel inbreuk op iemand zijn auteursrecht omdat ChatGPT een beschermd werk heeft overgenomen. Daarnaast houdt ChatGPT er geen rekening mee of teksten beledigend of discriminerend zijn.
De voordelen van ChatGPT
Gelukkig zitten er niet alleen nadelen aan deze AI-tool. Naar mijn mening kan ChatGPT in de toekomst zeker fungeren als een goede juridische assistent. Er zal nog wat gesleuteld moeten worden aan de juridische kennis van ChatGPT maar het zet de legal tech sector in ieder geval aan het denken hoe we juridische zoekmachines verder kunnen ontwikkelen.
De verwachting is dat AI juristen gaat helpen met het opstellen van contracten, het maken van juridische documenten en het maken van gespreksverslagen en aantekeningen.
Legal Tech is de toekomst
ChatGPT is veel belovend voor de legal tech toekomst maar de kwaliteit is voor de juridische sector nog niet voldoende om van meerwaarde te kunnen zijn. Voor maatwerk en een menselijke blik zul je dus alsnog bij een jurist moeten aankloppen.