Taal heeft voor juristen een belangrijke waarde maar voor niet-juristen kan dat “vakjargon” soms maar moeilijk te volgen zijn. Daarom hieronder een aantal moeilijke juridische begrippen maar dan met de makkelijke uitleg!

Jurisprudentie: klinkt moeilijker dan het is. Het gaat hier gewoon om uitspraken van rechters. Simple as that. 

Dagvaarding: You got served! Heb je vast vaker gehoord in een film. Een dagvaarding is het eerste processtuk in een procedure en is een oproep om voor het gerecht te verschijnen. In de dagvaarding kan zowel de rechter als de wederpartij lezen wat je van hen wil. 

Conclusie van antwoord: de procedure begint met een dagvaarding. De wederpartij kan hierop reageren, verweer voeren, door middel van een conclusie van antwoord. 

Verstek: in vakjargon van de timmerman: een haakse hoek. In vakjargon van de jurist houdt het in dat de wederpartij niet komt opdagen in de procedure. De vordering zal dan (in de meeste gevallen) worden toegewezen. 

Comparitie: een zitting. Wist je dat je gewoon naar de rechtbank kunt gaan om een openbare zitting bij te wonen?

Pleidooi: gewoon het praatje wat je jurist of advocaat houdt op de zitting. Overigens wel heel belangrijk. 

Arrest: hier wordt niet bedoeld dat je onder arrest staat. Nee, een arrest is een uitspraak van het Gerechtshof of de Hoge Raad. 

Uitvoerbaar bij voorraad: zaak gewonnen? Als je vonnis uitvoerbaar bij voorraad is dan mag je de uitspraak van de rechter meteen uitvoeren en hoef je niet af te wachten of de tegenpartij in hoger beroep gaat.

Appèl: hier wordt geen appel die je opeet bedoeld. Appèl betekent in hoger beroep gaan bij het Gerechtshof. Wanneer je in beroep gaat bij de Hoge Raad wordt dit cassatie genoemd.  

Fourneren: als laatst één van mijn favorietjes (overigens in de praktijk iets minder leuk om uit te voeren). Fourneren betekent dat je de rechter (vaak in meervoud) van het procesdossier voorziet met als doel een vonnis te krijgen. Conclusie: chique woord voor vééél kopiëren en printen…

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten