Tips bij het kopen van een paard

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!
  • Bedenk op voorhand wat je zoekt in een paard. Is je doel fokken of rijden, en dan wedstrijdniveau of recreatief? Het is vooraf belangrijk het doel te bepalen zodat je ook aan de verkoper duidelijk kunt maken waar je naar op zoek bent.
  • Ga (samen met iemand) kijken bij het paard en doe navraag over eventuele stalgebreken of andere gedragingen.
  • Ga (meerdere keren) proefrijden, probeer het paard uit onder verschillende omstandigheden en ben aanwezig bij het opzadelen.
  • Een zowel klinisch als r√∂ntgenologisch rapport door je eigen dierenarts mag niet ontbreken bij de aankoop van een paard. Eventuele gebreken of bemerkingen kunnen zo worden vastgesteld.
  • Het merendeel van de paarden wordt verkocht zonder koopovereenkomst. In de praktijk levert dit nog wel eens problemen op. In de koopovereenkomst kun je dingen vastleggen zoals het aankoopbedrag maar ook eigenschappen van het paard zoals hiervoor genoemd onder punt 2 en 4. Op deze manier beschik je over documentatie omtrent de koop. Zonder contract is het achteraf moeilijk al dan niet gemaakte afspraken te bewijzen.
  • Last but not least: uitzoeken van een paard, een nieuw maatje (misschien wel voor het leven), moet ook leuk zijn. Heb dus plezier en luister naar je gevoel!

Heb je vragen over bepaalde aspecten van de aankoop of wil je graag een specialist spreken op het gebied van het hippisch recht? Neem contact op.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten