Tips bij het kopen van een paard: de aankoopkeuring

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Bij het kopen van een paard is het verstandig om de afspraken met de verkoper op papier te zetten. In een koopovereenkomst. In deze koopovereenkomst kun je belangrijke zaken zoals de koopsom, het doel van de aankoop en stalgebreken vermelden. Daarnaast is het verstandig het paard voorafgaand aan de koop zowel klinisch als röntgenologisch te laten keuren.

Een ontbindende voorwaarde houdt in dat de koop van het paard niet doorgaat bij een negatieve aankoopkeuring. 

Onderzoeksplicht en de meldplicht 

Menig koper slaat de keuring van het paard over of gaat uit van een recente keuring die is uitgevoerd door een dierenarts van de verkoper. Dit is echter niet aan te raden. 

Je hebt als koper van het paard namelijk een onderzoeksplicht. Deze onderzoeksplicht houdt in dat je moet onderzoeken of het paard wel voldoet aan het doel waarvoor jij het paard wil kopen. Hieronder valt het stellen van vragen aan de verkoper maar ook een aankoopkeuring. De verkoper heeft een meldplicht. De verkoper moet in principe alle informatie verstrekken die jij nodig hebt. 

De aankoopkeuring

Je kunt ervoor kiezen het paard zowel klinisch als röntgenologisch te laten keuren.

Sla in ieder geval de klinische keuring niet over en laat deze uitvoeren door je eigen dierenarts! 

Bij de röntgenologische keuring worden meestal foto’s gemaakt van de benen van het paard. Soms worden ook foto’s gemaakt van de hals en de rug. Bij de klinische keuring wordt gebruik gemaakt van een standaard keuringsrapport. Hierbij wordt gekeken of het paard op dat moment gezond is, naar de manier van bewegen van het paard en de dierenarts luistert onder andere naar de longen en het hart van het paard. 

Het koopadvies

De dierenarts kan zowel een positief als negatief koopadvies afgeven. Een dierenarts keurt het paard niet goed of af maar zal in zijn keuringsrapport aangeven of het paard geschikt is voor het doel waarvoor het wordt gekocht. 

Als de dierenarts een positief advies verstrekt, dan is te adviseren het keuringsrapport als bijlage toe te voegen aan de koopovereenkomst. Wanneer de dierenarts een negatief advies verstrekt dan is het zaak te checken of er een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst is opgenomen waardoor de koop geen doorgang zal vinden. 

Advies nodig?

Ga je een paard kopen of verkopen en wil je hiervoor een koopovereenkomst laten opstellen of laten nakijken? Vraag een kennismakingsgesprek aan.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten