Zoals ik al eens eerder schreef is het bij het kopen van een paard verstandig om de afspraken met de verkoper op papier te zetten. Dus in een koopovereenkomst. In deze koopovereenkomst kun je belangrijke zaken zoals de koopsom, het doel van de aankoop (recreatief rijden, wedstrijd rijden, dressuur of springen) en stalgebreken (zoals luchtzuigen, kribbebijten en weven) en vermelden. Daarnaast is het verstandig het paard voorafgaand aan de koop zowel klinisch als röntgenologisch te laten keuren en een ontbindende voorwaarde op te nemen in de koopovereenkomst.
Een ontbindende voorwaarde houdt in dat de koop van het paard niet doorgaat bij een negatieve aankoopkeuring.
Onderzoeksplicht en de meldplicht
Menig koper slaat de keuring van het paard over of gaat uit van een recente keuring die is uitgevoerd door een dierenarts van de verkoper. Dit is echter niet aan te raden.
Je hebt als koper van het paard namelijk een onderzoeksplicht. Deze onderzoeksplicht houdt in dat je moet onderzoeken of het paard wel voldoet aan het doel waarvoor jij het paard wil kopen. Hieronder valt het stellen van vragen aan de verkoper maar dus ook een aankoopkeuring. De verkoper heeft wel een meldplicht. De verkoper moet dus in principe alle informatie verstrekken die jij nodig hebt.
De aankoopkeuring
Je kunt ervoor kiezen het paard zowel klinisch als röntgenologisch te laten keuren.
Sla in ieder geval de klinische keuring niet over en laat deze uitvoeren door je eigen dierenarts!
Bij de röntgenologische keuring worden vaak foto’s gemaakt van de benen van het paard. Op verzoek van de koper of wanneer daar aanleiding toe is worden soms ook foto’s gemaakt van de hals en de rug. Bij de klinische keuring wordt vaak gebruik gemaakt van een standaard keuringsrapport. Hierbij wordt gekeken of het paard op dat moment gezond is, naar de manier van bewegen van het paard en de dierenarts luistert onder andere naar de longen en het hart van het paard.
Het koopadvies
De dierenarts kan zowel een positief als negatief koopadvies afgeven. Een dierenarts keurt het paard niet goed of af maar zal in zijn keuringsrapport aangeven of het paard geschikt is voor het doel waarvoor het wordt gekocht.
Als de dierenarts een positief advies verstrekt, dan is te adviseren het keuringsrapport als bijlage toe te voegen aan de koopovereenkomst. Wanneer de dierenarts een negatief advies verstrekt dan is het zaak te checken of er een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst is opgenomen waardoor de koop geen doorgang zal vinden.
Advies nodig?
Ga je een paard kopen of verkopen en wil je hiervoor een koopovereenkomst laten opstellen of laten nakijken? Vraag een gratis legal checkgesprek aan.