Praktische tips bij het opstellen van contracten

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

“Kun je zelf een contract opstellen?”. Jazeker. Of het verstandig is? Dat wordt betwijfeld. Vaak hebben ondernemers zelf al een contract opgesteld en willen dat laten nakijken door een jurist. Het kost een jurist echter veel tijd om zo’n contract na te kijken want we kennen allemaal het gezegde: schoenmaker blijf bij je leest. Vaak is het dan ook niet goedkoper dan het contract te laten opstellen. 

Wil je toch zelf aan de slag met het opstellen van je contract? Lees dan de volgende tips. 

Tip 1: Zet je afspraken op papier

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: stel een contract schriftelijk op. Zet je afspraken op papier. Nog te vaak wordt op goed vertrouwen een mondelinge overeenkomst aangegaan. Volgens de wet is dit wel een overeenkomst en hier is verder ook niets mis mee. Maar je voelt hem al aankomen: hoe bewijs je die overeenkomst als er wat misgaat? 

Tip 2: Houd het simpel

Vaak wordt er in contracten ineens chique taal gebruikt. Wollige juridische zinnen bomvol met vakjargon. Houd in je achterhoofd dat een contract ook in de praktijk moet werken. Er zijn vaak meerdere partijen betrokken bij de uitvoering van een contract, dus dan is het fijn als zij ook begrijpen wat er wordt bedoeld. Dat doel bereik je alleen als je schrijft in duidelijke en begrijpelijke taal. 

Kom je er na verloop van tijd achter dat het contract niet prettig werkt in de praktijk? Treedt in overleg en wijzig de inhoud van jullie samenwerking. Zo voorkom je discussie. 

Tip 3: Geef zorgvuldig vorm aan je contract

Een goed leesbaar contract essentieel om niet te verdwalen in de inhoud van een contract. Zorgvuldig vormgeven aan de opmaak van je contract is dus van groot belang. Dit kun je doen door artikel kopjes te gebruiken, opsommingen te maken en voldoende witruimte te gebruiken. 

Tip 4: De inhoud van de overeenkomst

Juristen kunnen dit als de beste: beren op de weg spotten. Bij het opstellen van een contract is het verstandig om na te denken over wat er zou kunnen gebeuren. Contract worden immers opgesteld voor als er stront aan de knikker is. Met welk doel sluiten partijen het contract? De bedoeling van partijen is immers leidend bij de beoordeling van een contact. Besteedt daarom ook voldoende aandacht aan de considerans van een contract. Een goed contract maakt ook meteen afspraken over hoe je van het contract afkomt als die beer tussen jullie in staat. 

Zelf een contract opstellen

Je kan natuurlijk zelf aan de slag met het opstellen van je contract. Je kunt hiervoor ook een modelcontract van een jurist gebruiken. Het is echter verstandig om het contract in ieder geval te laten checken door een jurist. 

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een contract? Neem dan contact op of plan een kennismakingsgesprek in.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten