Het kopen van een paard met een gebrek

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Heb je eindelijk je droompaard gevonden, blijkt het paard kreupel te zijn, een stalgebrek te hebben of misschien wel gedragsproblemen. Niet alleen voor de koper van het paard een tegenvaller, maar ook voor de verkoper. Want moet je het paard terugnemen en de koopsom terugbetalen, moet je eventuele schade zoals dierenartskosten vergoeden?

Beantwoorden aan de overeenkomst

Als je een paard koopt dan moet deze beantwoorden aan de overeenkomst. Dit houdt in dat je geleverd moet krijgen wat je op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Maar wat mocht je dan verwachten? Dit is onder andere afhankelijk van de mededelingen van de verkoper over bijvoorbeeld de leeftijd van het paard, de opleiding van het paard en of het wedstrijdervaring heeft. Een dressuurpaard zal namelijk nooit gaan springen en van een jong paard mag je verwachten dat deze sneller schrikt. 

Maar niet alleen de mededelingen van de verkoper zijn van belang, ook de mededelingen van de koper aan de verkoper mogen niet ontbreken. Want wat is het gebruiksdoel? Ben je op zoek naar een talentvol eventingpaard of zoek je een brave pony waarmee je enkel recreatief bosritten gaat rijden? Wat je mag verwachten op grond van de overeenkomst is zeker bij levende dieren zoals paarden een punt van discussie. Het is daarom verstandig een koopovereenkomst op te stellen.

Non-conformiteit 

Een paard wat niet beantwoord aan de overeenkomst is non-conform. Om een beroep te doen op non-conformiteit moet het paard het gebrek al hebben gehad op moment van de (ver)koop. Een gebrek kan een blessure zijn, een gedragsprobleem zoals luchtzuigen of kribbebijten maar ook een ziekte. Dit is niet altijd makkelijk te bewijzen en daarom is het verstandig om, naast het opstellen van een koopovereenkomst, het paard zowel klinisch als röntgenologisch te laten keuren. 

Bewijs

Heb je als particulier gekocht van een andere particulier? Dan moet de koper van het paard bewijzen dat het gebrek al bestond op moment van de aankoop. Heb je als particulier gekocht van een bedrijf zoals een handelsstal dan is er sprake van een consumentenkoop. Indien het gebrek bij het paard binnen zes maanden na de koop ontstaat dan wordt vermoed dat het gebrek al bestond bij de verkoop en moet de verkoper het tegendeel bewijzen. Dit heet het bewijsvermoeden. Zorg wel dat je als koper op tijd klaagt bij de verkoper! 

Vragen? 

Wil je een specialist op het gebied van het hippisch recht raadplegen? Voldoet het paard wat je hebt gekocht of hebt verkocht echt niet aan de overeenkomst? Schakel dan een jurist in die jouw juridische positie kan bepalen. Ik doe dit graag voor je! Stuur me gerust een mailtje via info@lein-legal.nl of geef me een belletje of een appje naar 06-23891019. 

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten