Met een merk een monopolie op je handelsnaam krijgen

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Door je merk te registreren in het merkenregister voorkom je dat anderen aan de haal gaan met jouw naam en heb je een monopolie op jouw naam. Jij beslist wat er met jouw merk gebeurt. Een merk verkrijg je door inschrijving in het merkenregister. Hoe dat werkt lees je in het onderstaande stappenplan.

Stap 1: Een onderscheidend merk kiezen 

Een handelsnaamrecht en een merkrecht zijn niet hetzelfde. Met een merk kunnen ondernemers hun product of dienst onderscheiden van andere producten en diensten. Het is dus zaak dat je goed nadenkt over de naam die je kiest! 

Zo moet een merk onderscheidend zijn. Dit houdt in dat het niets mag zeggen van de waren en diensten waarvoor je het merk wil inschrijven. Bijvoorbeeld: de naam “bakkerij” voor een bakkerij moet vrij blijven want anders kan niemand zijn bakkerij nog een bakkerij noemen. 

Stap 2: Een naamsonderzoek

Je wil voorkomen dat iemand anders deze naam al heeft geregistreerd en bezwaar maakt tegen jouw merknaam. Bekijken dus van te voren of de naam nog beschikbaar is in het merkenregister. Een jurist of merkenbureau kan dit voor je doen. 

Stap 3: Het merk deponeren

Als de naam nog beschikbaar is in het merkenregister, kun je het merk deponeren. Bedenk goed in welke regio je actief bent. Als je in de Benelux actief bent, registreer je een merk in de Benelux. 

Daarnaast registreer je het merk voor bepaalde producten en diensten. Deze kun je vinden in de Nice-classificatie. De classificatie van een merk kan niet op een later moment nog aangepast worden. 

Stap 4: Publicatie van het merk

Als het merkenregister het merk heeft beoordeeld op absolute gronden (onderscheidend vermogen) en het wordt goedgekeurd dan wordt het merk gepubliceerd. Derden krijgen dan de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen jouw merkaanvraag. 

Stap 5: Registratie van het merk

Als er geen derden zijn die bezwaar maken, dan wordt het merk geregistreerd in het merkenregister. Registratie is vaak voor 10 jaar. Je kunt het merk gaan exploiteren, verkopen, in licentie geven en je kunt optreden tegen anderen die inbreuk maken op jouw merk. Let wel dat je het merk in ieder geval binnen 5 jaar gebruikt voor de waren en diensten waarvoor je het hebt geregistreerd. 

Subsidie

Wil jij ook een monopolie verkrijgen op jouw naam? Laat je merk dan registreren in het merkenregister. Een merk kan na registratie niet meer worden aangepast, dus laat je adviseren door een jurist of merkenbureau. 

Momenteel kan je subsidie voor een merk aanvragen waarmee je tot 75% van de taxen kan terugkrijgen. Plan een gesprek of neem contact op voor meer informatie. 

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten