Meeste gemaakte fouten in algemene voorwaarden

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

In principe mag iedereen algemene voorwaarden opstellen. Veel ondernemers maken dan ook zelf een begin als ze starten met ondernemen. Meestal na één of twee jaar ondernemen wordt het tijd om serieus te worden. Vaak krijg ik dan de vraag of ik de zelf opgestelde set algemene voorwaarden kan nakijken en aanpassen. De meeste gemaakte fouten lees je hieronder.

Informatieplicht 

Niet helemaal een inhoudelijke fout, maar wel een hele belangrijke. Ik hoor vaak dat de algemene voorwaarden pas bij de factuur worden meegestuurd of pas na het tekenen van de overeenkomst of opdrachtbevestiging. Dit is te laat. 

De algemene voorwaarden stuur je mee met je aanbod. Je aanbod is de offerte en daarin geef je aan dat ze van toepassing zijn op je werkzaamheden. 

Niet regelmatig bijgewerkt

Je bedrijf groeit en daarmee verandert ook je aanbod of je werkwijze. Dit houdt dus in dat je je algemene voorwaarden ook moet laten meegroeien. Aan het werken op uurtarief kleven bijvoorbeeld heel andere voorwaarden dan aan het werken op abonnementsbasis. 

Abonnementen

Er kleven dus regels aan abonnementen. En tegenwoordig heb je overal een abonnement voor. Let dus goed op de voorwaarden van een abonnement. Zo geldt dat een abonnement met een particulier na een jaar altijd maandelijks opzegbaar is. Bij een bedrijf werkt dit weer anders en mag je verlengen voor dezelfde periode zonder tussentijdse opzegging. 

Wie zijn je klanten

Er gelden dus verschillende regels voor zaken doen met bedrijven of particulieren. Misschien kunnen beide zelfs je klant zijn. Een particulier wordt extra beschermd door de wet wanneer deze zaken doet met een bedrijf. Je kunt er dan zelfs voor kiezen om twee sets algemene voorwaarden te hanteren: één voor bedrijven en één voor particulieren. 

Ongeldige betalingstermijnen

Het liefst zou je meteen betaling willen ontvangen van je klant. Wanneer je zaken doet met een bedrijf mag je dat afspreken. Spreek je dit met een particulier af dan mag dat niet en is het beding nietig. De wet stelt dan een betalingstermijn van 30 dagen.

Zo makkelijk is het niet

Ik begrijp dat je keuzes moet maken in de investeringen die je doet als je gaat starten met ondernemen. Een juridische procedure omdat je algemene voorwaarden niet kloppen is echter duurder. Je algemene voorwaarden laten nakijken door een jurist kan je dus veel geld besparen. 

Kunnen jouw algemene voorwaarden ook wel een check gebruiken? Plan dan eens een kennismakingsgesprek of neem contact op via het contactformulier

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten