4 redenen waarom je geen algemene voorwaarden (of andere juridische documenten) moet kopiëren van anderen:
Auteursrecht
1. Algemene voorwaarden en andere juridische documenten worden vaak beschermd door het auteursrecht. Dit betekent dat je ze niet zonder de toestemming van de maker mag overnemen. Doe je dit wel dan kan de maker je verzoeken het gebruik te stoppen en schadevergoeding te betalen.
En laten we eerlijk wezen? Als je als ondernemer hebt geïnvesteerd in goede documenten dan zie je niet graag dat een ander ermee aan de haal gaat.
Heb je alles wel gedekt?
2. Zijn die algemene voorwaarden wel op jouw bedrijf van toepassing? Ieder bedrijf is anders. Zijn alleen ondernemers je klanten of ook particulieren? Consumenten worden immers veel meer beschermd door de wet. En moet je in jouw branche aan bepaalde eisen voldoen? Heb je alles wel gedekt? Een jurist heeft dit zo gezien.
Up-to-date
3. Zijn de algemene voorwaarden nog up to date? Wetgeving verandert en bovendien weet je niet of de algemene voorwaarden die overneemt überhaupt wel aan de juridische voorwaarden voldoen. Ook hierbij kan een jurist je helpen.
Tijd is geld
4. Het kost je onnodig veel tijd om de algemene voorwaarden van anderen over te nemen en te verbouwen. Dan nog niet te spreken over de inhoud (juristen gaan niet voor niks jaren naar school om het vak te leren). Investeer in die goede basis voor je bedrijf en steek jouw eigen kostbare tijd in de dingen waar jij goed in bent.
En hiermee bedoel ik ook die digitale generators waar tegenwoordig zo een set algemene voorwaarden, een privacyverklaring of cookieverklaring uitrolt.
Houd grip!
Ondernemen is onzekerheid, houd dan in ieder geval grip op de dingen die wel zekerheid bieden en laat je juridische documenten op maat voor jouw bedrijf opstellen. Een juridische procedure omdat je documenten niet goed waren opgesteld of niet bij jouw bedrijven passen, kost je meer (leer)geld.
Hulp nodig? Mail, bel of app me eens! info@LEIN-legal.nl / 0623891019