Knippen en plakken van juridische documenten

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

De meesten van ons starten een onderneming niet door een juridisch in te schakelen voor de juridische documenten. De meesten kopiëren de algemene voorwaarden van een concurrent. Hier zitten flinke nadelen aan. Hieronder vind je vier redenen waarom je geen algemene voorwaarden (of andere juridische documenten) moet kopiëren van anderen.

Reden 1: auteursrecht

Algemene voorwaarden en andere juridische documenten worden vaak beschermd door het auteursrecht. Dit betekent dat je ze niet zonder de toestemming van de maker mag overnemen. Doe je dit wel dan kan de maker je verzoeken het gebruik te stoppen en schadevergoeding te betalen.

En laten we eerlijk wezen? Als je als ondernemer hebt geïnvesteerd in goede documenten dan zie je niet graag dat een ander ermee aan de haal gaat.

Reden 2: heb je alles wel gedekt?

Zijn de algemene voorwaarden van die concurrent wel op jouw bedrijf van toepassing? Ieder bedrijf is anders. Wie zijn bijvoorbeeld je klanten? Particulieren of bedrijven? Particulieren worden immers veel meer beschermd door de wet. En moet je in jouw branche aan bepaalde eisen voldoen? Heb je alles wel gedekt? Een jurist heeft dit zo gezien en kan je hierbij helpen.

Reden 3: up-to-date

Zijn je algemene voorwaarden nog up to date? Je bedrijfsvoering en de wetgeving verandert voortdurend. Je gaat misschien wel met pakketten of abonnementen werken. Bovendien weet je niet of de algemene voorwaarden die overneemt überhaupt wel aan de juridische voorwaarden voldoen.

Reden 4: tijd is geld

Het kost je onnodig veel tijd om de algemene voorwaarden van anderen over te nemen en te verbouwen. Dan nog niet te spreken over de inhoud. Juristen gaan niet voor niks jaren naar school om het vak te leren. Investeer in die goede basis voor je bedrijf en steek jouw eigen kostbare tijd in de dingen waar jij goed in bent.

En hiermee bedoel ik ook die digitale generators waar tegenwoordig zo een set algemene voorwaarden, een privacyverklaring of cookieverklaring uitrolt.

Houd grip op je bedrijf

Ondernemen is onzekerheid, houd dan in ieder geval grip op de dingen die wel zekerheid bieden en laat je juridische documenten op maat voor jouw bedrijf opstellen. Een juridische procedure omdat je documenten niet goed waren opgesteld of niet bij jouw bedrijven passen, kost je meer (leer)geld. 

Kan je wel wat hulp gebruiken? Plan dan een kennismakingsgesprek in of neem contact op.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten