Een handelsnaam beschermt je merk niet

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Merkstrategie, merkpositionering, merkontwikkeling, merkidentiteit… Veel ondernemers en marketeers spreken over het bouwen en ontwikkelen van een merk. Maar, wist je dat je pas een merk hebt als je het hebt ingeschreven in het merkenregister? 

Niet ingeschreven? Dan heb je slechts een handelsnaam. Ik leg je het verschil graag uit in dit artikel. 

Handelsnaam vs. merk

Het grootste verschil tussen een handelsnaam en een merk zit in het feit dat je een handelsnaam van rechtswege, dus vanzelf, verkrijgt op het moment dat je de naam gebruikt. Een merk verkrijg je daarentegen door registratie in het merkenregister. 

Het handelsnaamrecht beschermt de naam waaronder een bedrijf wordt gerund. Deze bescherming is geregeld in de Handelsnaamwet. Het starten van jouw bedrijf begint vaak met het registreren van een handelsnaam bij de KVK, maar dit is niet verplicht. 

Een merk is de naam die je gebruikt om jouw producten en/of diensten te onderscheiden van die van de concurrentie. Door je merk te registreren in het merkenregister voorkom je dat anderen aan de haal gaan met jouw naam. Je verkrijgt zelfs een monopolie op jouw naam! 

Inbreuk op handelsnaamrecht of merk

Je kunt optreden tegen anderen die inbreuk maken op jouw handelsnaam of merk. Een handelsnaam geeft alleen bescherming in het geografische gebied waar je actief bent. De kans op verwarring is dan volgens het handelsnaamrecht kleiner. 

Reden waarom het verstandig is een merk te registreren in het merkenregister. Met een merkrecht verwerf je merkrechten in de gehele regio waar je het merk inschrijft. Schrijf je het merk in in het Benelux merkenregister dan verwerf je merkrechten in de gehele Benelux. Schrijf je het merk in in het Europese merkrenregister dan verwerf je merkrechten in de gehele Europese Unie. Je kunt dus optreden tegen inbreukmakers in de gehele regio. 

Niet vergeten je merk in te schrijven!

Veel ondernemers vergeten hun merk in te schrijven in het merkenregister of weten simpelweg niet dat dit nodig is. Met alleen een handelsnaam verkrijg je geen monopolie op je naam. Heb je een fietsenzaak geopend met de naam Fietsenwinkel De Groot? Dan mag de fietsenwinkel om de hoek jouw naam niet gebruiken, maar de fietsenwinkel in de stad verder op wel. Met een merk voorkom je dit. Jij bent de enige die jouw merknaam mag gebruiken. 

Het ®-teken

Het ®-teken staat voor “registered trademark”. Hoe tof is het als je het ®-teken mag vermelden achter jouw naam?! Je mag dit teken namelijk alleen gebruiken als jouw merk geregistreerd is in het merkenregister. 

Heb jij je merk nog niet geregistreerd? Neem dan gerust contact op of boek een kennismakingsgesprek

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten