De paardenwereld is voor de meesten die er niet veel van weten maar een bijzondere wereld. Handel, fokkerij, sport: er gaat jaarlijks veel geld om in de paardenwereld waarbij zowel zakelijke als emotionele belangen spelen. Paardenliefhebbers willen het allerbeste voor hun paard. Toch is het een wereld waar vaak nog wordt afgegaan op goed vertrouwen of een simpele handdruk. Juridische conflicten zijn dus niet ondenkbaar.

Juridische paarden zaken

Het hippisch recht ga je echter in geen enkel wetboek terugvinden. Het hippisch recht is een verzamelnaam voor alle juridische zaken waarbij paarden betrokken zijn. Je kunt hierbij denken aan conflicten over het kopen of verkopen van een paard, verborgen (gehouden) gebreken, discussies over het eigendom van een paard, wie er aansprakelijk is voor een gedraging van een paard maar ook het verlenen van vergunningen voor het bouwen van een manege of aanleg van een rijbak.

Het laten opstellen van een hippische overeenkomst

Niet alleen juridische conflicten omtrent worden opgelost binnen het hippisch recht. Ook het contractenrecht mag niet ontbreken. Denk hierbij aan stallings- en trainingsovereenkomsten en natuurlijk koop- en verkoopovereenkomsten. Duidelijke afspraken vastgelegd in een overeenkomst kunnen zelfs juridische conflicten zoals hiervoor genoemd voorkomen.

Hippisch recht is een specialisme

Ondanks dat dat je het hippisch recht niet terug gaat vinden in een wetboek wordt het wel bestempeld als een apart rechtsgebied. Kennis van paarden en de paardenwereld mogen bij een jurist in het hippisch recht niet ontbreken. Het is een specialisme: je moet de taal spreken. Hippisch ondernemers, fokkers, stal- en manegehouders, eigenaren van paarden, hoefsmeden en dierenartsen kunnen te maken krijgen met het hippisch recht.

Hippische vragen

Heb jij een juridisch conflict over een paard of wil je een conflict juist voorkomen? Als fervent paardenliefhebber met ervaring in het hippisch recht ben je bij mij aan het juiste adres. Neem contact op of plan een kennismakingsgesprek in.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten