Het verschil tussen offertes en algemene voorwaarden

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Laatst kreeg ik van een ondernemer de vraag of pauzes mogen worden doorbelast. Deze ondernemer had namelijk een factuur ontvangen van een andere ondernemer waarbij pauzes werden doorberekend en zelfs de reistijd werd doorberekend. “Moet dit dan niet in de algemene voorwaarden staan?” Het antwoord hierop is “nee”. Ik leg je graag uit hoe dit zit en wat het verschil is tussen offertes en algemene voorwaarden.

Het verschil: algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn bedingen die in een aantal overeenkomsten kunnen worden opgenomen. Ze zijn dus gemaakt om vaker te kunnen worden gebruikt. Zo hoef je niet steeds dezelfde afspraken opnieuw te maken. Je kunt hierbij denken aan het beperken van je aansprakelijkheid, betalingstermijnen, leveringstermijnen, toepasselijk recht, enzovoort. 

Let wel dat je algemene voorwaarden slechts van toepassing zijn als je ze ook juist gebruikt. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Het verschil: de offerte

Het is dus niet de bedoeling dat je in je algemene voorwaarden specifieke afspraken opneemt. Dergelijke afspraken worden ook wel kernbedingen genoemd. Kernbedingen geven de kern van de prestatie weer. Denk aan de afgesproken prijs, het goed wat je koopt, de hoeveelheid die je koopt of hoe lang iets duurt. Deze afspraken zijn dus zo bepalend dat je waarschijnlijk zonder deze afspraken ook geen opdracht hebt. 

Het is dus belangrijk verschil te maken in algemene voorwaarden en specifieke afspraken. Dit doet je door deze specifieke afspraken op te nemen in je offerte en je algemene voorwaarden van toepassing te verklaren op de offerte.

Meer informatie over offertes en algemene voorwaarden?

De ondernemer had geen specifieke afspraken gemaakt over het doorbetalen van pauzes en reistijd. Je kunt je op dat moment nergens op beroepen en het enige wat je kunt doen is je bezwaar kenbaar maken. Het is verstandig om hierover afspraken te maken in de offertefase. Zo voorkom je deze discussies en kun jij doen waar je goed in bent: ondernemen.

Benieuwd hoe dit in jouw situatie zit? Neem dan gerust contact op! 

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten