Het uitsluiten van je juridische aansprakelijkheid

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Het uitsluiten van je juridische aansprakelijkheid wordt ook wel exonereren genoemd. Exone…wat? Juristen houden ervan: moeilijke woorden.

Uitsluiten aansprakelijkheid
Een exoneratie is slechts een moeilijk woord voor de uitsluiting van je aansprakelijkheid.
Een exoneratie-clausule of exoneratiebeding wordt vaak opgenomen in contracten en is een bepaling die de aansprakelijk beperkt.

Je ziet ze vaker voorbijkomen dan je zult denken! Denk aan dat bordje bij de plaatselijke voetbalvereniging: “de directie is niet aansprakelijk voor schade” of in een café: “wij zijn niet aansprakelijk voor schade geleden door een klant“.

Maar waarom zou je zo’n beding opnemen in je contract en waarom zou de wederpartij een contract tekenen waar zo’n beding in staat?

Spreid je risico
Een exoneratieclausule is eigenlijk een soort risico verdeling. Niemand vindt het prettig om aansprakelijk te worden gesteld dus dit wil je zoveel mogelijk voorkomen of in ieder geval beperken. Als je aan je contractspartij uitlegt waarom je zo’n beding hebt opgenomen in je algemene voorwaarden zal deze ook eerder worden geaccepteerd. Zo’n beding is ook niet altijd aanvaardbaar maar dit is vaak afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Meer weten? Neem dan contact op via info@lein-legal.nl of 0623891019.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten