Het uitsluiten van je juridische aansprakelijkheid wordt ook wel exonereren genoemd. Juristen houden ervan: moeilijke woorden. Een exoneratieclausule is een moeilijk wordt voor het beperken of uitsluiten van je aansprakelijkheid in bepaalde situaties. Hieronder lees je meer over het uitsluiten van aansprakelijkheid en hoe je dat doet.
Uitsluiten van aansprakelijkheid
Een exoneratie-clausule of exoneratiebeding wordt vaak opgenomen in contracten en algemene voorwaarden. Het is een bepaling die de aansprakelijk van een bedrijf voor schade of ander nadeel dat een wederpartij doeo jouw handelen lijdt, beperkt in bepaalde situaties.
Je ziet exoneratieclausulese vaker voorbijkomen dan je denkt. Denk aan dat bordje bij de plaatselijke voetbalvereniging: “de directie is niet aansprakelijk voor schade” of in een cafĂ©: “wij zijn niet aansprakelijk voor schade geleden door een klant“.
Maar waarom zou je zo’n beding opnemen in je contract of algemene voorwaarden? En waarom zou de wederpartij een contract tekenen waar zo’n beding in staat?
Spreid je risico
In principe is het uitgangspunt dat iedereen zijn eigen schade draagt. Een exoneratieclausule is een risico verdeling. Niemand vindt het prettig om aansprakelijk te worden gesteld. Het kan een bedrijf veel geld kosten. Je wilt zoveel mogelijk voorkomen dat je aansprakelijk bent en schadevergoeding moet betalen.
Niet altijd aanvaardbaar
Houd er wel rekening mee dat zo’n exoneratiebeding niet altijd aanvaardbaar is. Zo kun je opzet of grove schuld (roekeloosheid) niet uitsluiten. Dit is vaak afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Algemene voorwaarden en overeenkomsten
Meer weten of twijfel je of zo’n exoneratiebeding in je algemene voorwaarden of contracten staat? Neem dan contact op via het contactformulier of plan een kennismakingsgesprek in.