LEIN-legal bestaat nu bijna een jaar. Een jaar geleden zat ik dus zelf bij de Kamer van Koophandel (KVK) om mijn bedrijf te registreren. Een grote stap waar een hoop bij komt kijken! Onder andere een aantal juridische zaken moet geregeld worden. Denk aan algemene voorwaarden, overeenkomsten, een privacyverklaring en cookieverklaring voor je website, het beschermen van je intellectueel eigendom en ga zo maar door.
Ben je al overweldigd? Hieronder neem ik je mee in de belangrijkste punten!
Het kiezen van een bedrijfsnaam
Het begint met het kiezen van een bedrijfsnaam. Laat je creativiteit de vrije loop gaan. Een opvallende naam blijft hangen. Toffe bedrijfsnaam gevonden? Voordat je deze laat registreren bij de KVK is het verstandig om te checken of deze naam al voorkomt in het handelsregister. Je wil immers niet het risico lopen dat je dezelfde handelsnaam hebt als iemand anders of nog veel erger: dat deze partij je sommeert te stoppen met het gebruik van de handelsnaam terwijl je al hebt geïnvesteerd.
Grootse plannen? Zorg er dan voor dat je je handelsnaam ook registreert als merk voordat anderen ermee aan de haal gaan. Hoe eerder, hoe beter!
De rechtsvorm
Starters kiezen vaak voor een eenmanszaak of een VOF (vennootschap onder firma). De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm in Nederland. Een eenmanszaak is immers snel en makkelijk opgericht. Je hoeft deze slechts in te schrijven in het Handelsregister van de KVK.
Als je gaat samenwerken met een compagnon dan kun je voor een VOF kiezen. Een VOF zijn eigenlijk twee samenwerkende eenmanszaken waarvan de eigenaren vennoten heten. Ook de VOF is snel en makkelijk opgericht door inschrijving het Handelsregister van de KVK.
Zorg dat jullie een goede samenwerkingsovereenkomst laten opstellen! Maak zelf de spelregels voor jullie samenwerking.
Het oprichten van een besloten vennootschap (BV) gaat weer een stapje verder. Hiervoor moet je naar een notaris die een notariële akte met daarin de statuten opstelt. De notaris draagt meestal ook zorg voor inschrijving van de BV in het Handelsregister van de KVK.
Opstellen van juridische documenten
Als je dan eindelijk die gave bedrijfsnaam hebt bedacht en je startup hebt geregistreerd bij de KVK wordt het tijd om aan het juridische fundament van je bedrijf te denken. Het is verstandig een jurist in te schakelen voor juridisch advies. Als je naar de bakker gaat, neem je immers ook niet je eigen deeg mee om te vragen of de bakker er een brood van kan maken. Ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten. Laat je juridische documenten dan ook aan een specialist over! Aan welke juridische documenten moet je denken?
- Algemene voorwaarden
- Privacyverklaring, cookieverklaring en disclaimer voor op je website
- Een verwerkersovereenkomst
- Samenwerkingsovereenkomsten
- Leveringsvoorwaarden
- Zorg dat je goede offertes stuurt en je facturen aan de wettelijke vereisten voldoen
Conflicten voorkomen
Juridische conflicten kosten je onderneming veel tijd en geld. Gelukkig kunnen conflicten in de meeste gevallen worden voorkomen door goede juridische documenten.
Wist je dat ik altijd 10% korting geef aan starters (binnen het eerste jaar na inschrijving in de KVK)?
Benieuwd of ik je kan helpen of wil je gewoon eens sparren? Neem dan gerust contact op!
info@LEIN-legal.nl / 0623891019