Het starten van een bedrijf: de juridische kant

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

LEIN-legal bestaat nu bijna een jaar. Een jaar geleden zat ik dan ook bij de Kamer van Koophandel (KVK) om mijn bedrijf te registreren. Een grote stap waar een hoop bij komt kijken! Een aantal juridische zaken moet geregeld worden. Zoals algemene voorwaarden, overeenkomsten, een privacyverklaring en cookieverklaring voor je website, het beschermen van je intellectueel eigendom en ga zo maar door.

Ben je overweldigd? Hieronder neem ik je mee in de belangrijkste juridische punten bij het starten van een bedrijf.

Het kiezen van een handelsnaam bij het starten van je bedrijf

Het begint met het kiezen van een bedrijfsnaam. Laat je creativiteit de vrije loop gaan. Een opvallende naam blijft hangen. Toffe bedrijfsnaam gevonden? Voordat je deze laat registreren bij de KVK is het verstandig om te checken of deze naam al voorkomt in het handelsregister. Je wil immers niet het risico lopen dat je dezelfde handelsnaam hebt als iemand anders of nog veel erger: dat deze partij je sommeert te stoppen met het gebruik van de handelsnaam terwijl je al hebt geïnvesteerd.

Grootse plannen? Zorg ervoor dat je je handelsnaam registreert als merk voordat anderen ermee aan de haal gaan. Hoe eerder, hoe beter!

Welke rechtsvorm kies je bij het starten van een bedrijf

Starters kiezen vaak voor een eenmanszaak of een VOF (vennootschap onder firma). De eenmanszaak is de meest  gekozen rechtsvorm in Nederland. Een eenmanszaak is namelijk snel en makkelijk opgericht. Je hoeft deze slechts in te schrijven in het Handelsregister van de KVK.

Als je gaat samenwerken met een compagnon dan kun je voor een VOF kiezen. Een VOF zijn eigenlijk twee samenwerkende eenmanszaken waarvan de eigenaren vennoten heten. Net als de eenmanszaak is de VOF snel en makkelijk opgericht door inschrijving het Handelsregister van de KVK.

Zorg dat jullie een goede samenwerkingsovereenkomst laten opstellen! Maak zelf de spelregels voor jullie samenwerking.

Het oprichten van een besloten vennootschap (BV) gaat weer een stapje verder. Hiervoor moet je naar een notaris die een notariële akte met daarin de statuten opstelt. De notaris draagt zorg voor inschrijving van de BV in het Handelsregister van de KVK.

Opstellen van juridische documenten 

Als je dan eindelijk die gave bedrijfsnaam hebt bedacht en je startup hebt geregistreerd bij de KVK wordt het tijd om aan het juridische fundament van je bedrijf te denken. Het is verstandig een jurist in te schakelen voor juridisch advies. Als je naar de bakker gaat, neem je immers ook niet je eigen deeg mee om te vragen of de bakker er een brood van kan maken. Ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten. Laat je juridische documenten aan een specialist over! Aan welke juridische documenten moet je denken?

Juridische conflicten voorkomen

Juridische conflicten kosten je onderneming veel tijd en geld. Gelukkig kunnen conflicten in de meeste gevallen worden voorkomen door goede juridische documenten.

Benieuwd of ik je kan helpen of wil je gewoon eens sparren? Neem dan eens contact op!

info@LEIN-legal.nl / 0623891019

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten