Het handelsnaamrecht beschermt de naam van jouw bedrijf. Het starten van een bedrijf begint vaak met het inschrijven van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KVK). Wist je dat het niet verplicht is om je handelsnaam te registreren bij de KVK? Ik leg het je uit. 

Je hoeft er niets voor te doen

De bescherming van een handelsnaam is geregeld in de handelsnaamwet. Volgens de wet verkrijg je al bescherming op je handelsnaam door de naam simpelweg te gebruiken. Je kan dus zelfs meerdere handelsnamen hebben: als je ze maar gebruikt. Gebruik kan bestaan uit het vermelden van de handelsnaam op de gevel van een pand, gebruik op briefpapier en in de handtekening van je e-mail maar ook op je website. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een handelsnaam

Het kiezen van een handelsnaam voor je bedrijf is vaak een strategische keuze. Het is de identiteit van je bedrijf. Volgens de handelsnaamwet moet je erop letten dat de handelsnaam niet misleidend is. Zo mag je bijvoorbeeld niet de naam van een bekende persoon gebruiken of zeggen dat je een BV bent terwijl je eigenlijk een stichting bent. 

Inbreuk op handelsnaamrecht

In de handelsnaamwet is ook geregeld wat je kunt doen als iemand inbreuk maakt op jouw handelsnaam. Let er bij het kiezen van een handelsnaam op dat je geen handelsnaam kiest die inbreuk maakt op die van iemand anders of op de domeinnaam of merknaam van iemand anders. Door gebruik van eenzelfde of gelijkende handelsnaam in dezelfde branche kan verwarring ontstaan. Naast gebruik in dezelfde branche wordt bij een inbreuk rekening gehouden met het geografische gebied waar je actief bent. In tegenstelling tot een merk wordt een handelsnaam niet vastgelegd voor een bepaald land. 

Verkrijg een monopolie op je handelsnaam

Hoewel merken en handelsnamen vaak als synoniem worden gebruikt, zijn ze allebei iets heel anders. Een merk verkrijg je door registratie in het merkenregister en is het sterkste recht dat je kunt verkrijgen op je handelsnaam. 

Wil je hier meer over weten? Plan dan een kennismakingsgesprek in. 

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten