Het aansprakelijkheidsrecht

Bij studeren aan de universiteit hoort ook het schrijven van een thesis. Toen ik vorig jaar het onderwerp “historisch onrecht met betrekking tot het slavernijverleden” kreeg toegewezen, stond ik eerlijk gezegd niet te springen. Want wat is hier nou zo juridisch aan? En is historisch onrecht niet wat stoffig? Maar, niets is minder waar: wat een rijk onderwerp als het gaat om het aansprakelijkheidsrecht! Een onderwerp dat wél in mijn straatje past.

Aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid is een breed onderwerp dat continu in beweging is. De hoofdvraag is meestal of de geleden schade kan worden verhaald op iemand anders. Schade kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval, bedrijfsongeval, een beroepsfout, door een gebrekkig product of het al dan niet verstrekken van een vergunning. Het aansprakelijkheidsrecht bevat dus uiteenlopende onderwerpen is daardoor niet beperkt tot één rechtsgebied.

De wet
Het uitgangspunt van het Nederlandse Burgerlijke Wetboek is dat iedereen zoveel mogelijk zijn eigen schade draagt. Uitzonderingen hierop zijn onder andere de onrechtmatige daad en wanprestatie. In sommige gevallen is het dus mogelijk de schade te verhalen op de wederpartij maar voordat hiervan sprake is, moet wel aan een aantal wettelijke voorwaarden worden voldaan.

Juridische vragen
Er zijn dan verschillende (ingewikkelde juridische) vragen waar je op dat moment tegenaan zal lopen. Want wat is de kans van slagen van een claim? Hoe onderbouw je je claim? Is er een verzekeraar in het spel? Het afdekken van risico’s gaat namelijk vaak gepaard met verzekeringen. Een jurist kan je helpen bij het beantwoorden van deze vragen.

De vraag omtrent aansprakelijkheid voor historisch onrecht met betrekking tot het slavernijverleden is in ieder geval niet zo simpel te beantwoorden. Want op wie verhaal je de schade? En wie gaat deze schade betalen? De destijds tot slaaf gemaakten zijn immers al lange tijd geleden overleden.

Wil je meer weten?
Uiteindelijk heb ik met veel plezier onderzoek gedaan naar dit onderwerp en is mijn interesse voor het aansprakelijkheidsrecht alleen maar meer aangewakkerd. Is jouw interesse ook aangewakkerd en wil je meer weten over het aansprakelijkheidsrecht? Of ben je aansprakelijk gesteld door een andere partij of heb jij juist schade opgelopen? Bel of mail me dan gerust. Ik ben je graag te hulp!

Benieuwd hoe ik jou van dienst kan zijn?