Help! Ik heb een paard met cornage gekocht

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband van het paard. Het paard maakt dan vaak een piepend geluid bij het ademhalen als het inspanning levert. Meestal is de linker stemband de oorzaak maar soms kan het ook de rechter stemband zijn. Een piepend geluid lijkt misschien niet zo erg maar soms leidt dit tot een verminderde luchttoevoer en verminderde prestaties. De meeste paardeneigenaren kopen dan ook liever geen paard met cornage.

De zaak bij de rechtbank Limburg 

Dit was ook aan de hand in de zaak bij de rechtbank Limburg. De 18-jarige merrie in die zaak had volgens de koper last van cornage en artrose waardoor normaal gebruik als recreatiepaard niet mogelijk zou zijn.

De koper constateerde kort na levering van het paard dat het paard zwaar ademhaalt als zij bereden wordt. Het paard zou zelfs dusdanig piepen dat mensen denken dat ze wordt mishandeld. Het paard zou dan ook niet langer dan een half uur kunnen worden bereden. Verder zou het paard artrose hebben.

Consumentenkoop 

Belangrijk in deze zaak was dat er sprake was van een consumentenkoop. Dit houdt in dat de bewijslast omkeert en de verkopende partij moet aantonen dat het paard geen cornage heeft en niet kreupel is. 

De verkoper vond dat cornage niet in de weg hoeft te staan aan normaal gebruik als recreatiepaard. De merrie zou zelfs een jarenlange sportcarrière achter de rug hebben en tot voor kort prijzen hebben gewonnen. Het zou hier slechts gaan om een onschuldig bijgeluid. Voor wat betreft de artrose stelt de verkoper dat dit vaker voorkomt bij oudere paarden.

Het oordeel van de rechtbank

“Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst” was het oordeel van de rechter voor wat betreft de cornage. Dat het paard een sportcarrière achter de rug had wil niet zeggen dat het paard op moment van de verkoop geschikt was als recreatiepaard. De rechter ging niet mee in de stelling dat het paard door de artrose niet geschikt was als recreatiepaard omdat deze stelling niet voldoende was onderbouwd.

Volgens de rechter heeft de kopende partij de koopovereenkomst vanwege de cornage terecht ontbonden waardoor de koopsom moest worden terugbetaald aan de kopers en het paard terug moest naar de verkoper. 

Paard met een gebrek gekocht?

Ondanks dat de kopers in het gelijk zijn gesteld is een rechtszaak niet iets waar je vanuit gaat bij het kopen van een paard.

Wil je dit voorkomen? Lees dan deze tips bij het kopen van een paard.

Wil je graag eens overleggen over het kopen van een paard of heb je een paard gekocht met een gebrek? Neem dan gerust contact met me op.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten