Faillissement van het Nederlandse kledingmerk Scotch & Soda uitgesproken

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

De krantenkop van vandaag: “het merk Scotch & Soda vraagt faillissement aan”. Het bedrijf heeft wereldwijd 253 vestigen. Het faillissement geldt echter alleen voor het Nederlandse deel. Voorlopig blijven de 32 Nederlandse winkels nog wel gewoon open en gaat de curator gaat op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Maar wat is dat nou een faillissement en wat doet een curator? Ik leg het graag voor je uit!

De oorzaak van het faillissement

Scotch & Soda is van oorsprong een Nederlands merk maar is nu in beheer van het Amerikaanse bedrijf Sun Capital. Sun Capital was ook eigenaar van de V&D.

De problemen bij het merk zouden zijn ontstaan door een gebrek aan cashflow. De winkels moesten ten tijde van de coronapandemie langer dicht en daarop volgde een energiecrisis, een torenhoge inflatie en had het bedrijf te kampen met een dalend consumentenvertrouwen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dit had tot gevolg dat het bedrijf geen ruimte had om investeringen te doen of schulden af te lossen.

Uitspraak van faillissement door de rechtbank

De rechtbanken in Amsterdam en Den Haag hebben afgelopen maandag het faillissement van Scotch & Soda uitgesproken. Vervolgens zijn diezelfde avond nog de 800 medewerkers geïnformeerd. 

Voor het aanvragen van een faillissement bij de rechtbank is het hebben van een advocaat verplicht. De vereisten voor het aanvragen van een faillissement zijn dat de schuldenaar is gestopt met betalen en de schuldenaar heeft 2 of meer schulden bij verschillende schuldeisers, waarvan minimaal 1 schuld opeisbaar is (de betalingstermijn is voorbij).

De curator

De rechtbank stelt bij het wijzen van de uitspraak onder andere een curator aan. De curator is iemand die in kaart brengt wat het vermogen van de schuldenaar is, wat de vorderingen van de schuldeisers inhouden en probeert zoveel mogelijk de vorderingen van de schuldeisers af te betalen. Dit vindt plaats op volgorde van rangorde. 

In het kader van het faillissement van Scotch & Soda gaat de curator komende tijd op zoek naar een partij die het bedrijf wil overnemen en een doorstart kan maken. Er zouden zelfs al meerdere geïnteresseerden zijn. 

Hulp nodig?

Het faillissement heeft alleen betrekking op Nederland en de winkels van Scotch & Soda zijn dus nog wel terug te vinden in landen als Engeland, Italië, Frankrijk, China en de Verenigde Staten.

Heb je ook een schuldenaar die niet tijdig betaald of is gestopt met betalen? Neem dan gerust eens contact op. Ik geef je graag toelichting over de mogelijkheden. 

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten