Een VOF is een samenwerking tussen twee of meer ondernemers. Vaak begint een VOF met een goed idee en volgt vervolgens in inschrijving in de KVK. Als je zo’n samenwerking met een andere ondernemer of ondernemers aangaat, is niets belangrijker dan goede spelregels te maken.

Een vennootschap onder firma

Een vennootschap onder firma (v.o.f.) is een veel voorkomende en populaire rechtsvorm in Nederland. Voor een v.o.f. zijn altijd twee of meer vennoten nodig.

In de wet is er echter niet veel over geregeld. Het is aan jou om samen met je partner(s) de spelregels voor jullie samenwerking maken. Zorg ervoor dat je deze spelregels vastlegt in een VOF-overeenkomst. Mochten jullie op enig moment niet meer op één lijn liggen en ruzie krijgen dan zijn mondelinge afspraken moeilijk te bewijzen. Zet ze dus op schrift.

Wat moet erin staan?

Een v.o.f. overeenkomst is niet verplicht om te hebben maar wel handig. Zo kun je de afspraken die jullie hebben gemaakt bewijzen en erop terugvallen. Hieronder vind je een aantal onderewrpen die je kunt regelen in een v.o.f. overeenkomst:

  • Looptijd van de overeenkomst. Wanneer begint en eindigt de samenwerking?
  • Inbreng door de partners: denk aan geld, relaties, onroerend goed, etc.
  • Bevoegdheid vennoten: je kunt bijvoorbeeld risicovolle uitgaven beperken door de bevoegdheid tot bijvoorbeeld 1000 euro te beperken.
  • Maandelijkse arbeidsbeloning en aan het einde van het jaar de winstuitkering
  • Hoe te handelen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
  • Hoe door te gaan als één van de vennoten overlijdt of uit de samenwerking wil stappen? Hoe zit het dan met een relatiebeding en/of concurrentiebeding?
  • Het oplossen van onderlinge geschillen
  • Aansprakelijkheid: iedere vennoot is jegens een derde hoofdelijk aansprakelijk voor wat er in de VOF gebeurt.

Het laten opstellen van een vof overeenkomst

Zijn jullie die ondernemers met dat goede idee en willen jullie je afspraken vastleggen in een VOF-overeenkomst? Neem dan gerust contact op of plan een kennismakingsgesprek in.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten