Een samenwerkingsovereenkomst is een contract waarin de afspraken tussen één of meer partijen vastliggen. Maar waarom zou je zo’n samenwerkingsovereenkomst laten opstellen? Een vaak gehoord argument is dat de verhoudingen goed zijn en er geen problemen op de loer liggen. Mijn antwoord is dan dat een samenwerkingsovereenkomst ook niet voor nu is. Waarom dat zo is lees je hieronder.
Een samenwerkingsovereenkomst is preventief
Dat de verhoudingen goed zijn en er geen problemen tussen partijen zijn, is een goede start van een samenwerking. Ondanks dat het niet verplicht is, is het verstandig om voorafgaand aan de start van de samenwerking een samenwerkingsovereenkomst op te laten stellen.
Een samenwerkingsovereenkomst heeft namelijk een preventieve werking. Dat wil zeggen dat je later kunt terugvallen op gemaakte afspraken. Jullie zullen namelijk niet het eerste geval zijn waarbij aan de start de neuzen dezelfde kant op stonden maar waarbij dit na verloop van tijd anders werd. Bij samenwerkingen komen veranderingen kijken, andere visies, risico’s en koersbepalingen.
Bepaal de afspraken van de samenwerking
Denk samen na over hoe jullie samenwerking eruit ziet en eruit moet gaan zien. Er is geen standaard voorbeeld van een samenwerkingsovereenkomst omdat iedere samenwerking anders is. De partijen zijn vrij om afspraken te maken en die in een overeenkomst te zetten. Die overeenkomst is dus maatwerk en daarom is het verstandig hiervoor een jurist in te schakelen. Die kan met je meekijken of de gemaakte afspraken wettelijk mogen.
Wat staat er in een samenwerkingsovereenkomst?
Maar waar moet je dan aan denken als je zo’n samenwerking aangaat? Waar moet je het over hebben? Waar moet je aan denken? Dat lees je hier:
- Wat is het doel van de samenwerking?
- Wat zijn jullie belangen?
- Wie brengt welke kennis mee?
- Wie verricht welke werkzaamheden?
- Hoeveel geld brengen jullie in?
- Hoe worden de kosten verdeeld?
- Hoe wordt de winst verdeeld?
- Hoe zit het met intellectueel eigendom?
- Kan je de samenwerking tussentijds beëindigen?
- Wie is aansprakelijk op moment dat er is schade is?
De vennootschap onder firma
Eventueel kun je ervoor kiezen de samenwerking in te schrijven bij de KVK. Dit doe je dan onder een vennootschap onder firma. Ook wel een VOF. Alles over de VOF-overeenkomst lees je hier.
Samenwerkingsovereenkomst laten opstellen
Wil jij graag eens sparren over het laten opstellen van een samenwerkingsovereenkomst? Neem dan gerust contact op via het contactformulier of plan een Calendly afspraak in.