De juridische uitdagingen bij het opschalen van een bedrijf

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

De start-up fase van je bedrijf is voorbij. Het is tijd om te gaan groeien. Maar voordat je hieraan begint, is het belangrijk goed na te denken over hoe je dit gaat aanpakken. Het opschalen van een bedrijf kan namelijk veel vervelende gevolgen meebrengen. Een groeiend bedrijf heeft namelijk andere uitdagingen dan een startend bedrijf. Ook op juridisch vlak.

Ik leg je graag uit hoe je omgaat met de juridische uitdagingen van een opschalend bedrijf. 

Uitdagingen op het gebied van personeel

Start-ups beginnen vaak zonder personeel of met 2-3 personeelsleden die verschillende rollen hebben. Wanneer je gaat groeien met je bedrijf is het essentieel om de juiste mensen aan te trekken met specifieke vaardigheden zodat je deze rollen kunt gaan verdelen. 

Bepaal van tevoren zo nauwkeurig mogelijk wat je van je personeel verwacht en communiceer daar zo duidelijk mogelijk over. Wanneer je de mensen hebt gevonden waarmee je wil samenwerken is het noodzakelijk goede arbeidsvoorwaarden te kunnen aanbieden. Deze arbeidsvoorwaarden leg je vast in een arbeidsovereenkomst en misschien wel in een personeelshandboek met regels over onder andere verzuim. 

Samenwerkingen aangaan met je netwerk

Iedere ondernemer weet dat netwerken van belang is voor de groei van je bedrijf. Vaak worden andere bedrijven in dezelfde branche als concurrenten bestempeld. Als je je bedrijf gaat opschalen, kunnen deze bedrijven echter waardevolle informatie en zelfs samenwerkingen opleveren. Zie er dus de voordelen van. 

Wanneer je een samenwerking aangaat is het verstandig de spelregels van jullie samenwerking vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. 

Innoveren en risico’s nemen

Wanneer je gaat opschalen met je bedrijf kan je niet altijd meer voor de veilige weg kiezen. Opschalen gaat gepaard met risico’s nemen. Risico’s nemen gaat vaak gepaard met innoveren. Je gaat je aanbod vernieuwen, nieuwe prodvucten en diensten op de markt brengen. 

Bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten komt vaak intellectueel eigendom zoals auteursrecht of merkenrecht kijken. Laat je hier dus over adviseren voordat je naar buiten treedt met je nieuwe ideeën. Je wilt immers niet dat anderen ermee aan de haal gaan! 

Vergeet ook niet je algemene voorwaarden aan te laten passen. Bij een nieuw aanbod komen nieuwe spelregels kijken. 

Automatiseren van processen

Voordat je gaat opschalen is het verstandig om de uitdagingen op het gebied van automatisering in kaart te brengen. Denk aan het automatiseren van processen zoals het opvolgen van offertes, salarisadministratie, marketing, trainingsvideo’s voor nieuwe medewerkers en facturatie. Zo kun jij je focussen op de groei van je onderneming. 

Let bij het automatiseren van processen op de privacy van je klanten. Wanneer je samenwerkt met een boekhouder, salarisadministratie of accountant worden persoonsgegevens uitgewisseld. Maak hierover afspraken in een verwerkersovereenkomst. 

Geef prioriteit aan het maken van groeiplannen

Het is heel lastig om je bedrijf te laten groeien naar de doelen die jij voor ogen hebt, als je deze doelen niet op papier hebt. Zet je groeiplannen dus op papier en ga tijdig reflecteren of je nog steeds de kant op gaat die je op wil gaan. 

Je kunt groeipijn verlichten door dingen waar je geen verstand van hebt uit te besteden aan anderen. Zoals het dichttimmeren van het juridisch fundament van je bedrijf. Tijd om dit eens te laten checken? Boek een kennismakingsgesprek

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten