De (juridische) paardenwereld: je moet de taal spreken

De paardenwereld is voor de meesten die er niet veel van weten maar een bijzondere wereld. Handel, fokkerij, sport: er gaat jaarlijks veel geld om in de paardenwereld waarbij zowel zakelijke als emotionele belangen spelen. Paardenliefhebbers willen het allerbeste voor hun paard. Toch is het een wereld waar vaak nog wordt afgegaan op goed vertrouwen of een simpele handdruk. Juridische conflicten zijn dus niet ondenkbaar.

Het hippisch recht ga je echter in geen enkel wetboek terugvinden. Het hippisch recht is een verzamelnaam voor alle juridische zaken waarbij paarden betrokken zijn. Je kunt hierbij denken aan conflicten over het kopen of verkopen van een paard, verborgen (gehouden) gebreken, discussies over het eigendom van een paard of wie er aansprakelijk is voor een gedraging van een paard.

Maar ook het contractenrecht mag niet ontbreken aan het begrip hippisch recht. Denk hierbij aan stallings- en trainingsovereenkomsten en natuurlijk koop- en verkoopovereenkomsten. Duidelijke afspraken vastgelegd in een overeenkomst kunnen zelfs conflicten zoals hiervoor genoemd voorkomen!

Ondanks dat dat je het hippisch recht niet terug gaat vinden in een wetboek wordt het wel bestempeld als een apart rechtsgebied. Kennis van paarden en de paardenwereld mogen bij een jurist in het hippisch recht niet ontbreken. Het is een specialisme: je moet de taal spreken.

Heb jij een juridisch conflict over een paard of wil je een conflict juist voorkomen? Als fervent paardenliefhebber met ervaring in het hippisch recht ben je bij mij aan het juiste adres. Neem contact op via 06-23891019 of info@lein-legal.nl.

Boek nu je gratis legal-check