De 4 f*ck ups met algemene voorwaarden

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Je bent wettelijk niet verplicht om algemene voorwaarden te hebben, maar het is wel handig. Het zijn standaard afspraken die je steeds kunt hergebruiken. Heb jij nog geen algemene voorwaarden? Doe dit dan in ieder geval niet:

Kopiëren en plakken van andere ondernemers

Ten eerste schend je het auteursrecht van de ander als je algemene voorwaarden gaat kopiëren en plakken. Daarnaast ben je er niet van op de hoogte hoe die andere ondernemer zijn of haar algemene voorwaarden heeft opgesteld. Misschien heeft deze ondernemer maar wat gedaan. Wetgeving verandert en dus ook je algemene voorwaarden moeten aan de veranderende wetgeving voldoen. Bovendien kost het onnodig veel tijd om documenten van anderen te kopiëren en aan te passen. 

Een model downloaden uit een generator

Wanneer je “algemene voorwaarden opstellen” intypt in Google dan zijn de eerste resultaten die je krijgt online generators. Een set algemene voorwaarden uit een online generator is standaard en niet gericht op jouw bedrijf. Ieder bedrijf is anders dus laat maatwerk verrichten door een jurist. Deze is immers op de hoogte van de regels voor jouw bedrijf en jouw klanten. 

Onredelijke afspraken in je algemene voorwaarden

Als eerst is het niet de bedoeling dat je kernbedingen opneemt in je algemene voorwaarden. Dit zijn specifieke afspraken die per klant verschillen. Denk aan de prijs, de hoeveelheid en de leveringstermijn. 

Verder mag je geen onredelijke afspraken maken in je algemene voorwaarden. Laat je algemene voorwaarden dus opstellen door een jurist want deze is op de hoogte van afspraken die onredelijk bezwarend zijn of worden vermoed onredelijk bezwarend te zijn (de grijze en zwarte lijst). 

Informeer je klanten

Maak je al gebruik van algemene voorwaarden (ook geknipt en geplakt of uit een online generator), zorg er dan voor dat je je klanten informeert over je algemene voorwaarden. Je algemene voorwaarden zijn namelijk alleen nuttig als je ze goed gebruikt. Je moet ze van toepassing verklaren op de opdracht en ter hand stellen. 

Dit geldt ook voor wijzigingen in je algemene voorwaarden. Je aanbod en je werkwijze zullen met de tijd veranderen. Bij een nieuw aanbod en nieuwe werkwijze komen nieuwe spelregels kijken. Pas daarom ook je algemene voorwaarden aan en informeer je klant hierover. 

Laat je informeren door een jurist

Waarom wel iemand inschakelen voor het ontwerp van je logo, huisstijl en website maar niet voor je juridische zaken

Je bent niet verplicht om algemene voorwaarden te hebben maar het is wel handig. Je wilt immers geen hele lange contracten sluiten waarin je steeds opnieuw dezelfde standaard voorwaarden moet afspreken. 

Ondernemen is onzekerheid. Laat in ieder geval de voorwaarden waaronder jij onderneemt controleren of opstellen door een jurist. Meer weten? Boek een kennismakingsgesprek

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten