Een doorn in het oog van de meeste ondernemers: De Algemene Verordening Gegevensbescherming. Beter bekend als: “de AVG”. De AVG is een Europese verordening die regelt dat bedrijven persoonsgegevens zorgvuldig verwerken. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de privacy van personen zoals klanten en personeel beter wordt beschermd. Als ondernemer moet je kunnen aantonen dat je voldoet aan de AVG. Maar hoe moet je nu AVG-proof ondernemen?

Wat zijn persoonsgegevens?

Laten we bij het begin beginnen. Persoonsgegevens zijn gegevens die direct betrekking hebben op personen. Denk aan een naam, adres, telefoonnummer. Bijzondere persoonsgegevens zijn gevoeliger want die kunnen een grote impact hebben op iemand als die gegevens worden verwerkt. Je kunt hierbij denken aan ras, geloof, politieke voorkeur of iemands gezondheid. 

Voldoe je aan de informatieplicht?

Door middel van een privacyverklaring op je website kun je voldoen aan de informatieplicht die je hebt als ondernemer. Je bent verplicht om bezoekers van je website en nieuwe en bestaande klanten uitleg te geven over je privacybeleid. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) controleert hierop en deelt boetes uit. 

Je leest hier wat er in je privacyverklaring moet staan.

Sluit een verwerkersovereenkomst

Een verwerkersovereenkomst sluit je met partijen die voor jou persoonsgegevens verwerken. Denk aan een Virtual Assistent (VA) of een websitebouwer. Let op: beide partijen zijn verantwoordelijk voor het sluiten van de verwerkersovereenkomst! 

Je leest hier meer over de verwerkersovereenkomst.

Bewaak de privacy van je klanten

Met een paar maatregelen kun je privacy-proof ondernemen en voorkom je dat je eigen persoonsgegevens en die van je klanten in verkeerde handen vallen. Blijf op de hoogte van privacywetgeving, investeer in beveiligingsmaatregelen, sluit verwerkersovereenkomsten en zorg ervoor dat je een privacyverklaring op je website hebt. 

Wil je meer weten over het toepassen van de AVG? Plan dan gerust een kennismakingsgesprek of neem contact op via het contactformulier.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten