Wie leest nou de algemene voorwaarden van een bedrijf?

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Laten we eerlijk wezen: wie leest nou de algemene voorwaarden van een bedrijf? Ook wel “de kleine lettertjes”. Ze zijn niet verplicht om te hebben als ondernemer maar het is wel een aanrader. Het maakt het contracteren met klanten gemakkelijker want je hoeft niet steeds opnieuw te onderhandelen over basisafspraken. Scheelt je weer tijd.

Zorg dat je algemene voorwaarden passen bij je bedrijf

Met algemene voorwaarden kun je bijvoorbeeld je aansprakelijkheid beperken maar ook afspraken maken over betalings- en leveringstermijnen. Zorg er dus voor dat jouw algemene voorwaarden passend zijn bij jouw bedrijf. Let dus op met het gebruik van standaard branchevoorwaarden of het overnemen van algemene voorwaarden van het internet.

Een beroep doen op je algemene voorwaarden

Komt een klant de afspraken niet na? Dan kun je terugvallen op je algemene voorwaarden, mits ze juist zijn opgesteld. Het kan namelijk voorkomen dat een rechter van mening is dat een bepaling in de algemene voorwaarden zo onredelijk is dat hij de betreffende bepaling vernietigt. Laat het opstellen van je algemene voorwaarden dan ook altijd over aan een jurist.

Het gebruik van je algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn dus nuttig. Maar hier kleeft wel “een maar” aan. Ze zijn namelijk enkel nuttig als je ze ook goed gebruikt. Van belang is dat je je algemene voorwaarden van toepassing verklaart. Dit kan voor of tijdens het sluiten van de overeenkomst met de klant. Dus niet erna bij bijvoorbeeld de facturatie! De klant moet daarnaast ook de kans krijgen de algemene voorwaarden in te zien. Dit wordt ook wel ter hand stellen genoemd. Mocht je in een procedure terecht komen dan moet jij bewijzen dat de klant kennis heeft kunnen nemen van de algemene voorwaarden en deze heeft aanvaard. De algemene voorwaarden per e-mail toesturen en vervolgens een handtekening van de klant onder jouw algemene voorwaarden is dus de safe way!

Contact

Heb je vragen over jouw algemene voorwaarden of wil je algemene voorwaarden laten opstellen? Neem gerust contact met me op via info@lein-legal.nl of 06-23891019.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten