Afspraken op een bierviltje

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

In de kroeg wordt niet alleen bier gedronken. Zonder drankje worden vaak ook geen zaken gedaan. Maar is het dan handig om die afspraken die je maakt te noteren op een bierviltje? Volgens het Gerechtshof in Den Haag wel. Je leest er meer over in dit blog artikel.

Waar ging de zaak over?

De zaak draaide om een voetballer en zijn voetbalclub. De voetballer besprak tijdens een
avond in de kroeg zijn salaris met de technisch directeur van de club. Ze hadden afgesproken dat een deel van zijn salaris zwart zou worden uitbetaald. De technisch directeur en de voetballer hadden deze afspraken genoteerd op twee bierviltjes. De technisch directeur zette er zijn handtekening onder. Het salaris dat de voetballer wit zou ontvangen was opgenomen in de arbeidsovereenkomst met de club.

Uiteindelijke betaalde de voetbalclub enkel het witte gedeelte van het salaris aan de voetballer. Dat was het salaris dat was opgenomen in de arbeidsovereenkomst. De voetballer confronteerde de voetbalclub met de ondertekende bierviltjes maar de voetbalclub weigerde het met de technisch directeur overeengekomen zwarte bedrag te betalen.

Naar de rechter

De voetballer stapte naar de rechter en deze oordeelde dat ook afspraken op bierviltjes afspraken zijn. De voetbalclub moest de voetballer 11.000 euro achterstallig loon betalen.

Afspraak is dus afspraak. Het maakt daarbij niet uit of je de afspraken netjes op papier zet, via een whatsappje of misschien wel op een wc-papiertje.

Zet je afspraken op papier

Veel ondernemers weten niet dat afspraken ook op een andere manier dan in een offerte, opdrachtbevestiging of overeenkomst mogen worden gemaakt. Er hoeft zelfs geen handtekening onder een overeenkomst. Een mondeling afspraak is volgens de wet ook een overeenkomst. Een mondelinge overeenkomst is echter niet te adviseren vanwege de moeilijkheid in het bewijzen van zo’n overeenkomst.

Overeenkomst laten opstellen

Je doet er verstandig aan om je offertes, opdrachtbevestigingen of overeenkomsten op papier te zetten. Een jurist kan je helpen bij het opstellen van een overeenkomst.

Neem contact op of plan een kennismakingsgesprek in voor een vrijblijvend en gratis gesprek.

Kennismaken en contact

Juridisch advies nodig en benieuwd wat ik voor je bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Juridische diensten