Zoals ik bijna iedere dag doe, maakte ik gister weer een bosritje met mijn paard Calimero op de Rucphense heide. Het leek een rustig ritje te worden maar niets bleek minder waar toen een loslopende hond ons in het vizier kreeg… De hond kwam meteen op ons afgerend, maar hier was Calimero niet van gediend. Ze begon te schoppen en te bokken maar de hond dacht dat het een spelletjes was en wilde graag spelen. Het baasje van de hond kreeg zijn hond niet te pakken waarop de hond weer achter ons aankwam. Gelukkig droop de hond uiteindelijk toch af. Eind goed al goed maar wat als Calimero de hond had raak geschopt of de hond Calimero had gebeten?
Dieren kunnen flink schade aanrichten. Zowel bij andere dieren als bij mensen of aan spullen. Maar een dier aanspreken om de schade te vergoeden is erg lastig..
De wetgever heeft hier uiteraard wat op bedacht. Aansprakelijkheid voor dieren is geregeld in art. 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Volgens dit artikel is de bezitter van het dier slechts aansprakelijk indien het dier zelfstandig schade heeft veroorzaakt. Dit houdt in dat de gedraging van het dier moet voortkomen uit zijn eigen energie. Art. 6:179 BW is dus niet van toepassing als het dier een bevel opvolgt van zijn baasje. Het moet gaan om zelfstandig en onberekenbaar gedrag van het dier zelf. Als bijvoorbeeld het baasje tegen de hond zegt “pak hem” dan is dat een instructie en is het geen eigen gedraging van het dier.
Zoals dat vaak is in het recht bevat art. 6:179 BW ook een tenzij-clausule. Het moet dan gaan om een situatie waarin de bezitter van het dier niet onrechtmatig heeft gehandeld als hij de gedraging van het dier in zijn macht had gehad. Stel dat iemand inbreekt in jouw huis terwijl je niet thuis bent en de hond de inbreker bijt. Waarschijnlijk had je de hond dezelfde opdracht gegeven als je wél thuis was.
Dit is slechts een notendop als het gaat om aansprakelijkheid voor dieren. Vragen of wil je meer weten over aansprakelijkheid van dieren of het hippisch recht? Bel of mail me gerust!