Intellectueel eigendom

Hoe zorg je dat jouw creatie van jou blijft? Ik help je er graag bij!

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

Hoe bescherm je het intellectueel eigendom van je bedrijf

Ik kan me voorstellen dat het aantal wetten en regels waarmee je te maken krijgt als (startend) ondernemer best overweldigend kan zijn. Een jurist kan je helpen bij het kiezen van de juiste rechtsvorm, het opstellen van contracten, algemene voorwaarden en kan bovendien jouw intellectueel eigendom beschermen. 

Intellectueel eigendom beschermen

Wat is intellectueel eigendom?

Het intellectueel eigendom (IE) houdt de bescherming van jouw werk in. Intellectueel eigendom is dan ook niet heel tastbaar. Heb je iets uitgevonden, ontworpen, ontwikkeld of ben je ergens de auteur van, dan wordt dit werk of creatie beschermd door het intellectuele eigendomsrecht. 

IE en jouw bedrijf

Er zijn verschillende soorten IE-rechten. Denk aan bijvoorbeeld een octrooirecht of patentrecht, het auteursrecht, merkenrecht en modellenrecht, handelsnaamrecht. Sommige verkrijg je van rechtswege, dus vanzelf. Andere verkrijg je door registratie. Hierna lees je meer over de belangrijkste IE-rechten voor jou als ondernemer en de voordelen hiervan. 

Handelsnaamsrecht

Het handelsnaamrecht beschermt de naam waaronder een bedrijf wordt gerund. De bescherming van de handelsnaam is geregeld in de handelsnaamwet. Het starten van jouw bedrijf begint met het registreren van een handelsnaam in het register van de Kamer van Koophandel (KVK). 

Toch is het niet verplicht om je handelsnaam te registreren bij de KVK. Je verkrijgt een handelsnaamrecht van rechtswege op moment dat je de naam gebruikt. Je kan dus zelfs meerdere handelsnamen hebben. Een handelsnaam is geldig zolang je het maar aantoonbaar gebruikt.

Inbreuk op handelsnaamrecht

Een ander mag geen inbreuk maken op deze handelsnaam door in dezelfde branche dezelfde of sterk gelijkende naam te gebruiken als hierdoor verwarring kan ontstaan. Je wil immers niet dat jouw potentiële klant jouw naam en de naam van de ander niet goed uit elkaar kan houden! 

Een ander maakt niet meteen inbreuk op jouw handelsnaam als dat bedrijf in een andere branche of ander geografisch gebied actief is. De kans op verwarring is dan volgens het handelsnaamrecht kleiner. 

Het registreren van een merk

Dit is anders met een merkrecht. Met een merk kunnen ondernemers hun product of dienst onderscheiden van andere producten en diensten. Een merk krijg je dan ook niet van rechtswege maar door inschrijving in het merkenregister. 

Door je merk te registreren in het merkenregister voorkom je dat anderen aan de haal gaan met jouw naam en heb je een monopolie op jouw naam. Jij beslist wat er met jouw merk gebeurt. Je kunt het exploiteren, verkopen, in licentie geven en je kunt optreden tegen anderen die inbreuk maken op jouw merk. 

intellectueel eigendom beschermen - handelsnaamsrecht - merkenrecht en auteursrecht

Het merkenregister

Een handelsnaamrecht en een merkrecht zijn dus niet hetzelfde. Met een merkrecht verwerf je merkrechten in de gehele regio waar je het merk inschrijft. Schrijf je het merk in in het Benelux merkenregister (BBIE of BOIP) dan verwerf je merkrechten in de gehele Benelux. Schrijf je het merk in in het Europese merkrenregister (EUIP) dan verwerf je merkrechten in de gehele Europese Unie. 

Een onderscheidende merknaam

Veel ondernemers vergeten om hun merknaam te registreren in het merkenregister. Het is zaak om hier goed over na te denken. Denk dan ook meteen na over een onderscheidende naam. Een merknaam mag niet beschrijvend zijn. De naam “café” voor een café moet vrij blijven. Dit geldt ook voor de naam “fiets” voor een fietsenwinkel. Hier kan je heel logisch geen monopolie op verkrijgen want dat betekent dat niemand anders die naam nog mag gebruiken. 

Nice-classificatie: waren en diensten

Als laatst is het van belang om te weten dat je je merk registreert voor bepaalde producten en diensten. Deze kun je vinden in de Nice-classificatie. Er zijn 45 product- en dienstenklassen. De producten kun je vinden in de klassen 1 tot en met 34. De diensten in klasse 35 tot en met 45. Zo ziet klasse 45 op juridische diensten maar klasse 3 op cosmetica. 

De classificatie van een merk kan niet op een later moment nog aangepast worden. Laat je merk dus indienen en opstellen door een jurist om zo problemen in de bescherming van je intellectuele eigendom te voorkomen. 

Auteursrecht

Auteursrecht wordt ook wel copyright genoemd. Volgens art. 1 van de Auteurswet is auteursrecht het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld

Best vaag, maar het houdt in dat als je iets hebt gemaakt, het niet de bedoeling is dat een ander dit gaat namaken of nadoen. Dit copyright is in het leven geroepen zodat auteurs creatief blijven. Je krijgt van rechtswege bescherming op je werk. Je hoeft hier dus niets voor te doen! 

Inbreuk op je auteursrecht

Alleen jij mag het werk openbaar maken of verveelvoudigen. Doet iemand anders dit ook? Dan maakt deze persoon inbreuk op jouw auteursrecht. Schakel dan een jurist in om de inbreukmaker te stoppen. 

Naast deze exploitatierechten krijgt de maker van een werk ook persoonlijkheidsrechten (morele rechten). Deze kunnen niet worden overgedragen en houdt in dat de maker recht heeft op vermelding van zijn naam en zich mag verzetten tegen aantasting van het werk. De reputatie van de auteur wordt hierdoor beschermd.  

Voordelen voor jou als ondernemer

Voordeel van het auteursrecht en het handelsnaamrecht is dat je het van rechtswege verkrijgt. Maakt iemand inbreuk op één van deze rechten? Laat dan een jurist een inbreukbrief sturen om de inbreuk te stoppen. 

Liever een monopolie verkrijgen op jouw naam? Laat dan een merk registreren door een jurist. Een merk kan op een later moment niet meer worden aangepast dus het is zaak dat je je goed laat adviseren. 

Veelgestelde vragen:

Een handelsnaamrecht is een het recht op de naam van die je gebruikt bij het ondernemen.

Een merk registreer je in het merkenregister. Bijvoorbeeld in de Benelux bij het BBIE of in de Europese Unie bij het EUIPO.

10 jaar. Na deze periode kan het merk steeds met 10 jaar worden verlengd.

Een sterk merk is uniek en onderscheidend voor bepaalde producten of diensten.

Nee, een handelsnaam hoef je niet te registreren. Een merk registreer je in het merkenregister. 

Dit krijg je van rechtswege en hoef je dus niets voor te doen.

Schakel een jurist in. Deze kan een brief sturen naar de inbreukmaker en hem verzoeken de inbreuk te staken.

Copyright is een engels woord voor auteursrecht. 

Wil je het intellectueel eigendom van jouw product beschermen?

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen op het gebied van intellectueel eigendom? Plan een kennismakingsgesprek en dan spreken we elkaar snel! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op.

Overige juridische diensten