Hippisch recht

Ik sta je als jurist en paardenliefhebber graag bij op het gebied van het hippisch recht.

Wil je kennismaken? Plan je gesprek!

De paardenwereld is, voor de meesten die er niet veel van weten, maar een bijzondere wereld. Handel, fokkerij, sport: er gaat jaarlijks veel geld om in de paardenwereld waarbij zowel zakelijke als emotionele belangen spelen. Paardenliefhebbers willen het allerbeste voor hun paard. Toch is het een wereld waar vaak nog wordt afgegaan op goed vertrouwen of een simpele handdruk. Juridische conflicten zijn dus niet ondenkbaar. Het hippisch recht ga je echter in geen enkel wetboek terugvinden. Toch wordt het wel bestempeld als een apart rechtsgebied.

Hippisch recht als apart rechtsgebied

Het hippisch recht is een verzamelnaam voor alle juridische zaken waarbij paarden betrokken zijn. Je kunt hierbij denken aan conflicten over het kopen of verkopen van een paard, verborgen (gehouden) gebreken, discussies over het eigendom van een paard of wie er aansprakelijk is voor een gedraging van een paard. Het hippisch recht is dus een erg specialistisch rechtsgebied. Erg handig dus als je jurist de paardentaal spreekt!

Advocaat hippisch recht

Het kopen van een paard

Vaak begint het bij het kopen van een paard. Bedenk op voorhand wat je zoekt in een paard. Is je doel fokken, wil je dressuur rijden of spring je liever? En dan op wedstrijdniveau of recreatief? Misschien ben je wel gewoon op zoek naar een maatje om bosritten mee te kunnen maken of wil je liever op internationaal niveau eventing rijden. Er is van alles mogelijk en het is dus handig vooraf het doel van je aankoop te bepalen zodat je ook aan de verkoper duidelijk kunt maken naar wat voor paard je op zoek bent.

Je droompaard op het oog? Ga (samen met iemand) kijken bij het paard en doe navraag bij de verkoper of eigenaar van het paard over eventuele stalgebreken of andere gedragingen. Vraag of je (meerdere keren) mag proefrijden en probeer het paard uit onder verschillende omstandigheden. Het kan ook zinvol zijn om aanwezig te zijn bij het opzadelen. Zo krijg je een goed beeld van het paard.

Vervolgens mag een zowel klinisch als röntgenologisch rapport door je eigen dierenarts niet ontbreken bij de aankoop van een paard. Eventuele gebreken of bemerkingen kunnen zo voorafgaand aan de koop van het paard worden vastgesteld.

Overeenkomst bij aankoop paard

Het merendeel van de paarden wordt verkocht zonder koopovereenkomst. In de praktijk levert dit nog wel eens problemen op. In de koopovereenkomst kun je dingen vastleggen zoals het aankoopbedrag, het aankoopdoel maar ook eigenschappen van het paard zoals eventuele gebreken. Op deze manier beschik je over documentatie omtrent de koop. Zonder contract is het achteraf moeilijk al dan niet gemaakte afspraken te bewijzen.

Het contractenrecht mag dus niet ontbreken in het hippisch recht. Andere relevante overeenkomsten kunnen stallings- en trainingsovereenkomsten zijn.

Bij paarden en gebreken biedt hippisch recht houvast

Heb je eindelijk je droompaard gevonden, blijkt het paard kreupel te zijn, een stalgebrek te hebben of misschien wel gedragsproblemen. Niet alleen voor de koper van het paard een tegenvaller, maar ook voor de verkoper. Want moet je het paard terugnemen en de koopsom terugbetalen, moet je eventuele schade zoals dierenartskosten vergoeden?

Als je een paard koopt dan moet deze beantwoorden aan de overeenkomst. Dit houdt in dat je geleverd moet krijgen wat je op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Maar wat mag je dan verwachten? Dit is onder andere afhankelijk van de mededelingen van de verkoper over bijvoorbeeld de leeftijd van het paard, de opleiding van het paard en of het wedstrijdervaring heeft. Een dressuurpaard zal namelijk nooit gaan springen en van een jong, groen paard mag je verwachten dat deze sneller schrikt.

hippisch recht - contract of koopovereenkomst paard laten opstellen

Maar niet alleen de mededelingen van de verkoper zijn van belang, ook de mededelingen van de koper aan de verkoper mogen niet ontbreken. Want wat is het gebruiksdoel? Ben je op zoek naar een talentvol springpaard of zoek je een brave pony, een leermeester, waarmee je enkel recreatief bosritten gaat rijden? Wat je mag verwachten op grond van de overeenkomst is zeker bij levende dieren zoals paarden een punt van discussie. Het is daarom verstandig een koopovereenkomst op te stellen.

Hippisch recht: overeenkomst bij aankoop paard laten opstellen

Kan ik jou helpen met het opstellen van een contract voor aankoop of verkoop van een paard of heb je een specifieke vragen omtrent het hippisch recht?

Schakel een specialist in op het gebied van hippisch recht

Het hippisch recht is een zeer specifiek rechtsgebied waarbij het van belang is dat de jurist het wereldje goed kent. Als je een paard gaat kopen wil je dat het contract goed staat. Dan voorkom je dat er conflicten ontstaan. Ik zorg dat jij je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Overige juridische diensten